EN
איפה חותמים? דברים שחשוב לדעת על הסכם זיכיון

הסכם זכיינות הנו מסמך משפטי המגדיר את מערכת היחסים העסקית בין הזכיינים – יזמים שבחרו לחבור לחברות גדולות במקום להקים עסק מאפס, לבין החברות המזכות – רשתות או מותגים הפועלות על פי מודל הזכיינות על מנת להגדיל את נפח פעילותן העסקית ואת נחכותן במרחב הציבורי. למרות שזה עשוי להישמע כך, הסכם זיכיון הוא אינו חוזה סטנדרטי. אמנם הרשתות המזכות מעדיפות לפעול מול הזכיינים השונים באותן דרכים בדיוק. זה גם מפשט את התהליך  וגם מסייע במניעת חיכוכים בין הזכיינים השונים, אבל עם כל הכבוד להעדפות של החברות, אתם חייבים קחת בחשבון ם את הצרכים, המטרות והיכולות שלכם, הזכיינים.

הסכם זיכיון. שימו לב לאותיות הקטנות

קיימים לא מעט הבדלים בין סניפים גדולים, הממוקמים בערים גדולות לבין סניפים הפועלים בפריפריה ועל הבדלים אלו לבוא לידי ביטוי בהסכמים עצמם. לא יעלה על הדעת כי הסכם זיכיון לחנות גדולה בקניון חדש במרכז הארץ, יהיה זהה להסכם זיכיון שייחתם על ידי זכיין הפועל הרחק מהמרכז. זוהי רק דוגמא אחת להבדלים בין הסכם זיכיון אחד למשנהו. אם תקדישו את מירב תשומת הלב לאותיות הקטנות בהסכם, תוכלו למצוא לא מעט סעיפים ותתי סעיפים נוספים האמורים להשתנות מזכיין לזכיין. איך תדעו לנסח את ההסכם, כך שיתאים למידות שלכם? החדשות הטובות הן שאתם לא צריכים לעשות את זה בעצמכם.

חותמים על הסכם זיכיון, רק עם ליווי של עו"ד מומחה

עורך הדין אודי דנהירש, הוא אחד המומחים המנוסים ביתר בתחום הזכיינות. ההיכרות המעמיקה שלו ושל צוות משרדו, עם הצדדים המשפטיים והעסקיים של הסכמי זיכיון, מאפשרים להם להעניק ללקוחות המשרד ליווי אישי, מקצועי ואמין לאורך כל הדרך, המחתימה על הסכם זיכיון ועד לחנוכת העסק החדש שלהם.

זכיינות היא סוג של שיתוף פעולה עסקי. מדובר על יזם הרוצה לקבל זכיינות מחברה ידועה המעניקה אותו בתנאים המוסכמים על שני הצדדים. הוא אפילו מוכן לשלם סכום חד פעמי שאיננו מוחזר תמורת הזכות למכור מוצרים ו/או שירותים שלה. קיימים תנאים נוספים שכולם מוגדרים בצורה מפורטת בחוזה זכיינות הנחתם בין שני הצדדים. בנוסף לסכום הנ"ל, ישלם הזכיין שניים חודשיים נוספים. אחד תמלוגים הנקבעים על פי אחוזים מהמחזור החודשי וסכום קבוע עבור פרסום, ליווי ותמיכה של הרשת. כן, הוא מתחייב לרכוש את המוצרים מהחברה ולנהל את הסניף על פי מדיניותה.

מומלץ לזכיין להיעזר בעורך דין לחוזים בעל נסיון בתחום אשר יציג לפניו, בין היתר, חוזה זכיינות דוגמא לצורך התרשמות ומידע. כל חוזה כזה מוכתב, לרוב, על ידי הרשת הרוצה לשמור על זכויותיה ומעמדה אבל, היא מתירה שינויים שונים המבוקשים על ידי הזכיינים, וכאלו אשר הינם הגיוניים ומקובלים. עורך דין בעל ידע וניסיון מכיר את התחום לעומק ויודע להצביע מחד על סעיפים בעייתיים ליזם ומאידך, לבקש שינויים והקלות עבורו. במשא ומתן ענייני ניתן להשיג הישגים אשר יש להם משמעות כספית בהווה וגם לעתיד.

שיטת עסקית זאת טובה מאוד לאנשי עסקים, בעיקר, כאלו שהינם בראשית דרכם, בגלל התמיכה, ההדרכה והליווי שהם מקבלים מהרשת אשר רוצה בהצלחתם. בונוס עיקרי הוא הזכות למכור מוצרים מבוקשים של חברה בעלת מיתוג. כך תהיינה מכירות מהתחלת הפעילות. סניפים של חברה ידועה מבוקשים בקניונים ועל ידי משכירי נכסים בגלל הם משמשים חנויות עוגן. הימצאותם במקומות הומי קהל מבטיחה גם קהל לקוחות מזדמן, מה שמגדיל את שורת המכירות. הניסיון מלמד, כי סניף זכיינות המנוהל היטב מרוויח היטב לשני הצדדים, ומשום כך, שיתוף הפעולה יכול להימשך זמן רב ואף להתרחב.

אודות הכותב

עו"ד אודי דנהירש

ראש משרד "דנהירש ושות' ובעל התמחות ייחודית בתחום הזכיינות.

עו"ד אודי דנהירש סיים את לימודיו בשנת 1997, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, מכהן כנשיא האיגוד הישראלי למסחר אלקטרוני (ע.ר) והנו בעל ניסיון רב בתחום הקמעונאות והזכיינות בארץ ובחול, הן בצד המשפטי והן בצד היזמי.