EN
זיכיון להפעלת תחנת דלק

כמות המכוניות הנעה על כבישי ישראל עולה משנה לשנה. משום הסיבה הזאת צריכת הדלק עולה כל העת ותחנות דלק חדשות רבות צצות כל העת. קיימות בישראל מספר חברות דלק בולטות ורבות מהן מחפשות לצמוח ולהגדיל את נפח המכירות. אחת השיטות להקמת תחנת דלק היא באמצעות מסירת זיכיון למפעיל עצמאי. שיטה אחרת קיימת היא שיטת ניהול של אגוראי מפעיל, או כמובן, תחנה בבעלות החברה.

זיכיון להפעלת תחנת דלק נחשב לשיטה עסקית מקובלת, ולרוב, שני הצדדים בה מרוויחים. החברה מבטיחה שרק דלק שהיא משווקת יסופק בתחנה, היא אינה אחראית על ניהול התחנה, לרוב, אין צורך בהשקעה לרכישת מגרש. הזכיין עצמו יכול לנהל את העסק שלו כלבבו, תוך, כמובן, תיאום עם חברת הדלק. הוא מוכר מוצר של חברה בעלת מוניטין שמסייע לו במכירות. העמלה הינה נמוכה יחסית אבל מכירת כמויות דלק גבוהות מפצות. למיקום של תחנת דלק יש חשיבות רבה מאוד וזהו חייב להיות אלמנט מוביל בשיקול של הקמת או רכישת תחנת דלק. ישנם כאלה שרוכשים זכיינות יד שנייה, גם במצב כזה חשוב לקרוא על המצב ולהבין את כל הנתונים העסקיים.

תהליך קבלת הזיכיון הינו ארוך ומורכב.  יש צורך להגיש בקשה שנבדקת על ידי מומחי החברה. בין היתר, נבדקים רקע המבקש, יכולותיו כלכליות, יכולות הניהול שלו ועוד. לאחר מכן, יהיה משא ומתן עסקי שבסופו ייחתם הסכם בין שני הצדדים. מומלץ לזכיין להיעזר בייעוץ של עורך דין התמחה בתחום מאחר וההסכם מנוסח מזווית הראייה של חברת הדלק. יעוץ נכון יכול להצביע על מוקשים אפשריים שעלולים לפגוע בזכיין. אחד מהם למשל הוא כמות מכירות הדלק של תחנה קיימת אותה הוא רוצה לקבל בזכיינות. ידוע, למשל, כי יש מינימום הכרחי שמתחתיו אין סיכוי להגיע לרווחיות בגובה עמלה  מסוים. יש עוד שיקולים שיש לקחת בחשבון ועו"ד מנוסה מכיר אותם לעומק.

 

אודות הכותב

עו"ד אודי דנהירש

ראש משרד "דנהירש ושות' ובעל התמחות ייחודית בתחום הזכיינות.

עו"ד אודי דנהירש סיים את לימודיו בשנת 1997, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, מכהן כנשיא האיגוד הישראלי למסחר אלקטרוני (ע.ר) והנו בעל ניסיון רב בתחום הקמעונאות והזכיינות בארץ ובחול, הן בצד המשפטי והן בצד היזמי.