זכיינות, הינה שיטת התקשרות עסקית המקובלת בעסקים מסוגים שונים.
הנפוצים ביותר הם מסעדות, בתי קפה ומזון אבל הם קיימים גם בסלולאר, הלבשה והנעלה, מוצרי צריכה ועוד. איש עסקים יכול לקבל זכיינות בשתי דרכים עיקריות. אחת מהרשת הפותחת סניף או מעוניינת להעביר אחד בניהולה לידי זכיין. דרך שנייה היא למצוא זכיינות מומלצת למכירה בתחום אותו הוא מכיר. בשני המקרים הוא משלם סכום כסף ראשוני. הסכום נקבע על פי פרמטרים שונים ונסגר במשא ומתן והסכם.
כאשר הסניף קיים ועובד הרי שקל יותר לתמחר את סכום הזכיינות. הוא נקבע על פי מחזורים עסקיים, הכנסות ורווחים. יש מדד משוקלל המחשב זאת. בעת פתיחת סניף חדש ניתן לאמוד את הסכום על פי מיקומו, כמות האוכלוסייה הצפויה להגיע ועוד. מעבר לסכום הראשוני, על היזם לדעת כי קיימים תנאים נוספים. מודל הזכיינות קובע כי הוא אמור לשלם לרשת שני סכומים חודשיים. הראשון נקבע באחוזים או על פי פרמטרים אחרים מהמחזור העסקי, והשני הוא תמורה לפרסום וליווי של הרשת. בנוסף, הוא מתחייב לרכוש מוצרים ממנה או דרכה ולנהל את הסניף על פי מדיניותה.
קבלת זכיינות מביאה עימה יתרונות רבים.
ראשית, מתאפשרת לזכיין מכירת מוצרים ושירותים של חברה בעלת מוניטין בעלת לקוחות קבועים. הדבר מבטיח הכנסות כבר בראשית הדרך. בנוסף, ממוקמים הסניפים בקניונים נחשבים ברחובות ראשיים, במרכזי קניות וכדומה מה שמביא גם מכירות ללקוחות מזדמנים. הרשת מלווה את הזכיין, מדריכה אותו ומעבירה לו השתלמות באחד מהסניפים הידועים שלה והוא צובר ידע וניסיון. ההשקעה הראשונית ברכישת הזיכיון תוחזר לו כאשר ירצה למכור אותו, כמובן, אם ידע לנהל את הסניף היטב. מומלץ להיעזר בעורך דין בעל מוניטין בעת הכנת הסכם הזכיינות.
ראש משרד "דנהירש ושות' ובעל התמחות ייחודית בתחום הזכיינות.
עו"ד אודי דנהירש סיים את לימודיו בשנת 1997, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, מכהן כנשיא האיגוד הישראלי למסחר אלקטרוני (ע.ר) והנו בעל ניסיון רב בתחום הקמעונאות והזכיינות בארץ ובחול, הן בצד המשפטי והן בצד היזמי.