שותפות עסקית כוללת, לרוב, שני שותפים בלבד. זוהי השותפות המקובלת ובעלת סיכויי הצלחה הרבים ביותר. במיוחד, כאשר שני השותפים משלימים אחד את השני בתכונותיהם וביכולות הניהול והביצוע שלהם.
כל שותף נוטל חלק פעיל בתחום בו הוא מתמחה ואותו הוא אוהב. אחד הינו טכני ויצרני, השני בעל נטייה שיווקית, אחר בעל גישה לפיננסים, יש בעל תכונות ניהוליות וכדומה. כדי להגיע להתאמה רצוי שכל שותף יבדוק על השני ויכיר את ערכיו, אישיותו ותכונותיו ובנוסף, לקבל מידע על מצבו הפיננסי, המשפחתי ועוד. כאשר מדובר על שני אנשים בעלי הכרות קודמת, אז הסיכוי להתאמה רב יותר.
כניסה לשותפות נעשית לטווח ארוך. יש צורך לנהל שיחות מקדימות, לתאם ציפיות ולהכין תכנית עסקית המספקת מידע על כל המיזם העתידי. לאחר ההבנות המקדימות הללו, ובהנחה שהן מקובלות, אזי יש להכין הסכם שותפות. הוא חייב להתבסס על הוראות החוק והדבר מאפשר אחר כך לדון עליו בכלים משפטיים. הוא יכלול את כל האלמנטים החיוניים ואת כל ההסכמות הקיימות. כאשר שני השותפים חותמים עליו הם מביעים הסכמתם לכל מה שנאמר בו. הם גם מסכימים שבעת מחלוקות יהיה צורך בבוררות חיצונית שתסייע לפתור אותן.
הסכם שותפות נערך כאשר העסק הוא בראשיתו, כמו כן, הסכם מייסדים, כאשר שני השותפים מכירים זה את זה וסומכים אחד על השני ועוד. יחד עם זאת, לאורך זמן דברים משתנים, ומשום כך, יש צורך להכניס בו סעיפים המדברים על מצבים עתידיים כמו: פירוק שותפות, הפרות חד צדדיות, רצון לעזיבה של צד אחד, אי הסכמות על דרך חדשה ועוד. מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בהכנת הסכם שותפות בתחום העסקי. הוא יכול לייצג צד אחד או את שניהם גם יחד ואף ללוות את השותפים בהמשך.
הסכם שותפות
שותפות עסקית נפוצה ומצליחה כוללת, לרוב, שני שותפים בלבד. הם משלימים אחד את השני בתכונותיהם וביכולת הביצוע והניהול שלהם. כל אחד פעיל בתחום בו הוא מתמחה. טכני, שיווקי, יצרני, פיננסי, ניהולי ועוד. היות ומדובר על קשר אינטנסיבי לתקופה ארוכה שאמור להשיא רווחים הרי שיש צורך לכל שותף לבדוק על השני, ובכלל זה, את ערכיו, אישיותו ותכונותיו כמו גם מצבו הפיננסי, המשפחתי ועוד. לבסוף, יש צורך לחתום על הסכם שותפות מתאים אותו מכין עורך דין בעל ניסיון בתחום.
קיימות שותפויות אחרות הכוללות מספר רב יותר של שותפים והן פחות מומלצות בגלל הדינאמיקה הבעייתית הקשורה בהן. יחד עם זאת, עורך דין יכול להכין הסכם גם עבורן המתייחס לנושאים הספציפיים המייחדים אותן. הסכם אחר הוא הסכם שותפות מוגבלת שהינה למעשה מעט שונה מהרגילה. השוני הוא בכך שאחריות שותף אחד הינה מוגבלת עד לגובה השקעתו ולשותף השני היא אינה מוגבלת בהתאמה. אלו מקובלות בעיקר בקרנות גידור להשקעה בשוק ההון, בהייטק, בנדל"ן ועוד.
הסכם שותפות בעסק, או חוזה שותפות עסקית בשמו האחר, חשוב מאוד, מאחר ולמילה הכתובה יש משמעות ומשקל. בעת הצורך וכאשר יש מחלוקות או אי הבנות, היא הקובעת ומפרשים את הנאמר על פיה. גם הסכם שותפות פשוט יכול להספיק במצבים בהם העסק קטן, כאשר שני השותפים מכירים זה את זה וסומכים אחד על השני. יחד עם זאת, צריך לזכור, כי לאורך זמן דברים משתנים, ומשום כך, יש צורך לחשוב גם על מצבים עתידיים שיחייבו חשיבה אחרת. הסכם שותפות טוב מתייחס גם אליהם ולמצבי פירוק שותפות, הפרות חד צדדיות, אי הסכמות למסלול והשקעה חדשים ועוד. עורכי דין המתמחים בהכנת הסכמי שותפות מסוגים שונים חושבים על כל ההיבטים הנדרשים.
ראש משרד "דנהירש ושות' ובעל התמחות ייחודית בתחום הזכיינות.
עו"ד אודי דנהירש סיים את לימודיו בשנת 1997, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, מכהן כנשיא האיגוד הישראלי למסחר אלקטרוני (ע.ר) והנו בעל ניסיון רב בתחום הקמעונאות והזכיינות בארץ ובחול, הן בצד המשפטי והן בצד היזמי.